“Onze leidinggevenden weten echt niet wat ze aan het doen zijn!”

Herken je dit? Ruim 30% van de werkende bevolking vindt de leidinggevende niet geschikt voor zijn/haar rol. Ongeacht of het terecht of onterecht is zijn er wel oorzaken en oplossingen te benoemen. In de komende periode wil ik de meest belangrijke met jullie delen.

Oorzaak 1: Weerstand door ontbreken van een heldere en aansprekende missie & visie. Weet je waarom je doet wat je doet? Is helder wat er met de voorgestelde veranderingen bereikt wordt?

Dit is voor mij een mooie quote die veel zeggend is:

“Als je een schip wil bouwen, ga jouw team dan geen bevelen geven. Of elk detail uit leggen en vertellen waar ze alles kunnen vinden. In plaats daarvan, leer ze te verlangen naar het bevaren van de enorme eindeloze zee”. (Antoine de Saint-Exupéry)

Oorzaak 2: Heel veel leidinggevende maken onvoldoende onderscheid tussen doel en middel. “We gaan digitaliseren”, “herstel-ondersteunende zorg bieden”, “afdelingen samenvoegen”, “marktgericht werken”. Allemaal voorbeelden van de gewenste inspanning en niet van wat je wil bereiken (het doel)!

Zeg eens eerlijk, waar word jij enthousiast(er) van; “betonstorten”, “muren afbikken”, “sponningen schuren”, “sleuven frezen”, “puin ruimen” of van “je droomhuis realiseren“? Nu kan je, als het gaat om een missie en een visie, meestal geen (SMART) doelstelling formuleren. Maar ook de stip aan de horizon laat zich goed formuleren in een heldere en inspirerende richting.

TIP: Als je medewerkers in beweging wilt krijgen, zorg dan voor een heldere en aansprekende visie. Als ze ergens enthousiast over zijn gaan ze vanzelf kijken op welke wijze ze een bijdrage kunnen leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *